Heeft u vragen?

Obstakels bij het beleggen – antwoorden vanuit 60 jaar academisch onderzoek – Deel 2

 

In mijn vorige blog vertelde ik je van de eerste twee gedachten/ uitspraken, die door de academische wereld werden geïdentificeerd in een reeks van TIEN als obstakels voor beleggers.  Of de uitspraken terecht zijn of niet, inhoudelijk gewicht hebben of niet, vele lezers herkenden zich alvast in de eerst twee OBSTAKELS van mijn vorige blog.    Klik hier als je ze nog even wilt herbekijken.

 

Vandaag maak je kennis met nummer 3 tot en met 6 en leer je er beter mee om te gaan.

 

Allicht herken je jezelf in één van de vier of  in elk van de obstakels.  We hopen  je een dieper inzicht te bezorgen zodat jouw FQ alvast toeneemt.

Uiteindelijk is dit de betrachting van al onze blogs.

Relax en veel leesplezier !

 

OBSTAKEL  3. “ALS HET OP INVESTERINGSADVIES AANKOMT, WEET IK NIET WIE IK  MOET VERTROUWEN.”

 

Hier is het goede nieuws: je hoeft niemand te “vertrouwen”. Vertrouw gewoon de markt. Geen mens kan je meer vertellen dan de markt je al verteld heeft door het bepalen van de prijzen.

Markten reageren altijd op nieuwe informatie in real time. Alles wat je een zoveelste opgevoerde ‘specialist’ op TV hoort zeggen of wat je van hem/haar leest via het internet is  :   1  nieuws van gisteren,  2  haar/zijn mening over feiten,   3  jouw mening is van evenveel of even weinig waarde.

En het lijkt misschien voor de hand liggend, maar je moet onthouden:    Er is een verschil tussen feiten en meningen.

Cultiveer een gezond gevoel van scepsis als het gaat om de meningen van de opgevoerde ‘financiële specialisten’, en onthoud dat het geen nieuws is, maar entertainment.

En als je al  een betrouwbaar klankbord nodig hebt, overweeg dan een ontmoeting met een onafhankelijk financieel adviseur die de tijd genomen heeft om je door en door te leren kennen en wiens belangen op één lijn liggen met jouw eigen belangen.

 

 

 

 

 

 

 

OBSTAKEL  4 .  “HET IS TE MOEILIJK OM UIT TE VINDEN WANNEER JE IN OF UIT DE MARKT MOET STAPPEN “

 

Mensen hebben een natuurlijke drang om transacties te willen verrichten.

Maar in en uit de markt stappen is gokken, niet investeren.

Als je de markt behandelt als een casino, en je kiest aandelen of probeert de markt te timen, moet je twee keer gelijk hebben in een poging om laag te kopen en hoog te verkopen.

Gelukkig hoef je de markt niet te timen om een goede beleggingservaring te hebben.

 

Professor Eugene Fama, een Nobelprijswinnaar in de economische wetenschappen, toonde aan dat het onwaarschijnlijk is dat een individu in staat is om de juiste aandelen op het juiste moment te kiezen – en al helemaal niet meer dan één keer.

 

 

Als je eenmaal besloten hebt om een lange termijn belegger te zijn, is de discussie over timing van tafel. En dat is een grote opluchting.

Wanneer je daarenboven de meest rendabele bedrijven uit de hele markt koopt, (liefst honderden of duizenden tegelijk) dan investeer je in het menselijk vernuft om productieve oplossingen te vinden voor de problemen van de wereld.

 

 

OBSTAKEL  5. “IK BEN BANG DAT IK ALLES GA VERLIEZEN.”

 

 

Een uitspraak die te begrijpen is en die het grote gapende gat toont in ons onderwijssysteem.  Het is zelfs een wereldwijd fenomeen, te weinig kennis over financiën is een domper op je capaciteit om vermogen, zeker op een relaxte wijze, op te bouwen.   Onze cliënten zijn veelal top opgeleide mensen.  Het luikje ‘ financiën, belastingen, verzekeringen’ is echter één grote witte vlek op hun curriculum.

Als je het geluk hebt lang te leven, krijg je zeker ooit te maken met grote marktdalingen. Denk maar aan de recentelijke “Corona-terugval’ van maart 2020.

Waar wij je op wijzen is alvast het volgende  :  je hebt veel meer kans om “alles te verliezen” met geconcentreerde beleggingen dan met een goed gespreide portefeuille.  Individuele beleggingen kunnen naar nul gaan. De moderne aandelenmarkt bestaat al bijna een eeuw, daarin zeer breed gespreid beleggen is een belangrijk startpunt van jouw mogelijke positieve beleggingservaring.

Die moderne aandelenmarkt vertoonde een gemiddeld jaarlijks rendement van quasi 10%, en heeft nog nooit meer dan 43% verloren in een jaar.

Je gaat ook niet voor 100% in de aandelenmarkt beleggen, tenminste als wij je hierin mogen bijstaan.  Het komt er nog altijd op aan jouw beleggingsprofiel te respecteren.  Daarenboven is het aanhouden van voldoende cash op een simpele spaarrekening een absolute noodzaak.   We tonen elke individuele klant hoeveel dat voor hem/haar zou horen te zijn.

Tegelijk spreiden we jouw aandelencomponent dan danig breed dat al dat ‘entertainment – nieuws’ waarvan ik je hierboven sprak, je sowieso niet meer interessant lijkt.  En dat is terecht !

 

 

OBSTAKEL 6.  “IK WEET NIET WAT IK NIET WEET, EN DAT MAAKT ME NERVEUS. “

 

Het is OK om nerveus te zijn!  Als beleggen of investeren zo makkelijk als een penalty nemen zonder doelman zou zijn, zou er geen positieve verwachte opbrengst zijn.  Opdat een belegging een rendement zou bieden dat hoger is dan die van spaarboekjes of obligaties, moet het een zeker risico inhouden.

En als het gaat om te beslissen hoe je jouw verdiende geld kan laten aangroeien, dan is de inzet hoog. Er komen zowel psychologische, emotionele als economische aspecten bij kijken.

Onzekerheid is eng, maar zonder die onzekerheid, zouden er geen kansen zijn op rendement.

Het gedrag van de aandelenmarkt is onzeker, net als de meeste dingen in ons leven.

Niemand van ons kan onzekerheid laten verdwijnen, maar doordacht omgaan… met onzekerheid kan een groot verschil maken in jouw beleggingsrendement en uiteindelijk in de kwaliteit van jouw leven.

 

 

 

Jouw uitdaging is het om je aan een plan te houden. Onze begeleiding en, indien gewenst,  de zesmaandelijkse ‘Kompas-gesprekken’  helpen je bij de les te blijven.

 

 

 

 

 

Graag tot over veertien dagen voor de laatste vier OBSTAKELS die de academische wereld voor ons heeft onderzocht én beantwoord.

Jos Drees  –   gsm 0495182899

RLP sinds 2009

Master Financial Life Planning

 

 

 

 

De informatie in dit document wordt te goeder trouw verstrekt zonder enige garantie en is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie voor de lezer. Het vormt geen beleggingsadvies, aanbeveling of aanbieding van diensten of producten. Het is zeker niet bedoeld om een voldoende basis te bieden voor het nemen van een investeringsbeslissing. Het is de verantwoordelijkheid van personen die een belegging wensen te doen om zich goed te informeren.  Laat je alle documenten bezorgden zodat aan alle toepasselijke wet- en regelgeving wordt voldaan.  Beleggen is niet voor iedereen noch op eender welk moment in het leven aan te raden. Het vergt professionele begeleiding van een onafhankelijk adviseur.  Zelfs een super gediversifieerde belegging kan altijd in waarde dalen en bij een plotse uitstap uw vermogen doen dalen. Contacteer uw adviseur om op uw maat en naar uw verwachtingen maatwerk te laten afleveren.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943