Heeft u vragen?

Obstakels bij het beleggen – antwoorden vanuit 60 jaar academisch onderzoek

Een nieuw jaar waarin we tezamen met onze lezers alle obstakels wegruimen. Welkom !!

 

 

Zoals onze trouwe blog-lezers intussen weten, houden wij vast aan serieus academisch onderzoek inzake beleggen.  Veeleer dan aan helderzienden, economen en specialisten die in de pers opgevoerd worden en die al dat academisch onderzoek niet blijken te kennen.

Toegegeven het kan saai zijn, beleggen. Voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid.  Maar je moet doorzetten en blijven zitten in alle marktomstandigheden.

Je vindt hier een kort filmpje met een duidelijk argument.  Klik op de foto van Professor Fama, Nobelprijswinnaar economie, voor een kort maar helder filmpje. (Klik na het filmpje op de retour-pijl en vind je weg terug naar deze mail  🙂 )

 

 

Het komt er enkel op aan samen vast te stellen, welk deel van je vermogen we daar écht voor kunnen inzetten.

Al dat academisch onderzoek van de afgelopen 60 jaar, jawel, zestig jaar, is eigenlijk niet zo moeilijk te begrijpen.   In de komende drie blogs stel ik je de tien obstakels voor die de academische wereld heeft geïdentificeerd, als het op beleggen aankomt.  Gelukkig voor jou en voor mij hebben diezelfde academici ook aangegeven wat je te doen staat om met die 10 obstakels succesvol om te gaan.

Waarom in drie blogs ?   Omdat je weet dat ik je maximaal drie tot vier minuten voor onze blog wil in beslag nemen.  En ‘to be fair’,  je verwerkt het ook zoveel makkelijker in drie stukjes.   Vooraleer twee van de tien obstakels aan bod te laten komen vandaag, een korte opfrissing.

 

De academici zijn duidelijk, beleggen in de financiële markten is een uitstekend idee om langetermijndoelen te bereiken zoals het maximaliseren van jouw pensioeninkomen.  Als trouwe lezer van onze blogs van Lieven en mezelf, begin je allicht ook al een zekere kennis en een gevoel van optimisme te ontwikkelen als het over beleggen gaat.

 

Je hebt inmiddels enkele belangrijke zaken begrepen. Zo stelt beleggen in aandelen ons in staat om te beleggen in menselijke vindingrijkheid – en daarvoor vergoed te worden.

Vanuit Cring willen we zoveel mogelijk mensen helpen toegang te krijgen tot wat de markt te bieden heeft aan investeringsmogelijkheden.  Men komt tot een betere vermogensvorming, zodat je uiteindelijk ook tot een beter leven komt.

“Ze blijven maar bloggen hierover”,  zal u misschien denken.

Hoewel de beleggingsprincipes die wij hanteren eenvoudig zijn, zijn ze niet altijd makkelijk te begrijpen of zelfs te accepteren.

Geregeld spreken we mensen die moeite hebben met enkele basisconcepten zoals lange termijn of zeer gediversifieerd beleggen.  Dit is eigen aan de menselijke aard, durven we te stellen.

Vandaag heb ik het zoals zonet beloofd, over twee van de tien door academici geïdentificeerde obstakels.   Ik ben er zeker van dat u zich in verschillende van die obstakels ook zal herkennen.  Neem een slokje van uw koffie of thee en lees even verder.

 

OBSTAKEL 1  :   Ik zie in de eerste plaats het nut niet in van investeren.

 

 

Elke beslissing die je neemt aangaande je geld – zelfs niet investeren – is een investeringsbeslissing met risico en beloning.

Iedereen heeft terecht aandacht voor het risico van beleggen. Maar wat riskeer je door niet te beleggen?

Je riskeert dat het geld van vandaag in de toekomst minder waard wordt als gevolg van inflatie. Dit is zelfs geen risico volgens ons, dit is een vaststaand feit!

Je mist de magie van gecumuleerde opbrengst, die Albert Einstein heeft beschreven als het achtste wereldwonder.

Je vergeet dat diversificatie – het spreiden van jouw belegging over een groot aantal bedrijven, een bewezen en zeer krachtige manier is om risico’s te minimaliseren.

Daarenboven,  als het op jouw financiële doelen aankomt, is er sprake van een kettingreactie.  Teveel mensen hebben niet genoeg geld gespaard om ‘plezant’ te kunnen leven na hun professionele carrière.

Dus de eenvoudigste termen uitgelegd :  door niet te investeren tijdens jouw carrière, loop je het risico dat je te lang gaat leven voor de hoeveelheid geld dat je onoordeelkundig hebt opgepot/opgebouwd.

 

 

OBSTAKEL 2 :  Ik ben te laat.  De trein heeft het station verlaten.

 

Het is normaal om spijt te hebben van beslissingen waar je onzeker over bent.  Wij hopen met onze blogs de kennis van zaken bij jou en al onze lezers naar een niveau te tillen zodat je wèl gaat beleggen.

Het is trouwens nooit te laat om te beleggen. Elke dag verwachten wij dat de aandelenmarkt stijgt. Anders zouden miljoenen andere investeerders immers andere dingen doen met hun geld.

Wist je dat elke werkdag voor > 400 MIA $ aan aandelen wordt verhandeld?   Dat is aldus telkens iemand die ervan overtuigd is nu beter te verkopen en iemand anders die ervan overtuigd is nu best in te stappen.   Onze cliënten stappen alleen uit de markt als ze het geld nodig hebben om hun ‘beter leven’ te kunnen leiden.  Onze cliënt heeft een beter inzicht en een beter vermogen waardoor dat betere leven ook een vanzelfsprekendheid wordt.

 

 

Als je de iets ruimere tijdshorizon erbij neemt, krijg je ook altijd gelijk.

 

 

 

 

Zijn deze twee obstakels al herkenbaar?  Kan je wat met onze aangereikte argumenten?

Dan verwelkom ik je graag terug over veertien dagen met de vier volgende obstakels waar academici ons wegwijs in maken.

Graag tot dàn !

 

 

Jos Drees

Master Financial Life Planning

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943