Heeft u vragen?

(On)gerustheid

Als we met klanten praten over geld en beleggen, dan komt altijd één thema naar boven.

Ongerustheid

De mensen zijn ongerust over hun financiële toekomst. Hoe meer we praten over het wettelijk pensioen en andere fiscaal gepromote extra pensioenplannen, hoe meer we allemaal gaan beseffen dat we onze eigen financiële verantwoordelijkheid moeten opnemen.

Hoe kan je iets doen aan die ongerustheid?

Cring heeft hiervoor een strategie als onderdeel van een financieel levensplan.

Maar eerst een paar disclaimers.

  1. Het is moeilijk. Vergelijk het met het advies van je dokter. Eet meer groenten en beweeg minstens 1 uur per dag.
  2. Het is vervelend. Het is zoals een boom zien groeien. Denk aan vervelend op korte termijn maar spannend op lange termijn.

Als je er nu nog bent, hier komt ons plan.

  1. Let op wat je uitgeeft. Schrijf alles op, steek het in een bestand, gebruik een app maar hou alle uitgaven bij over een voldoende lange periode.
  2. Vind onnodige uitgaven. Dit is een leuk effect. Je gaat over bepaalde uitgaven in vraag stellen. Ze afschaffen mag ook.
  3. Automatiseer je belegging.  Ofwel is dit het overschot na confrontatie met je inkomen en/of wat je wint aan onnodige uitgaven. Stop het bijvoorbeeld in een beleggingsverzekering met regelmatige stortingen.
  4. Bekijk het resultaat van je analyse en herhaal deze voor elk jaar in de toekomst. Probeer de veranderingen in je uitgavenpatroon in de toekomst in te schatten. Opgelet. Met pensioen gaan en meer tijd hebben wil niet altijd zeggen minder geld uitgeven. Eerder het tegendeel.

Spannend en gerust

Waar zit dan het spannende van de lange termijn?

Door de combinatie met het inkomstenpatroon, het rendement op het roerende vermogen en uitbetalingen van pensioenplannen of andere bewegingen zoals het stopzetten van een vennootschap krijg je gerustheid op de lange termijn. Het antwoord op de vraag: ‘KOMEN WE TOE?’ is er.

Het spannende is eigenlijk dat je dan voorbij het geld gaat naar wat echt telt in het leven. Want daar heb je gerust meer tijd voor.

Dit is te moeilijk om zelf aan te beginnen?  Je kan dan de hulp van Cring inroepen.

Tot de volgende keer.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943