Heeft u vragen?

Ons wettelijk pensioen en uw financiën op de schop ?

Te pas en te onpas wordt ons wettelijk pensioen door tal van partijen als thema naar voor geschoven als een dringend te herorganiseren systeem. Wie heeft er gelijk ?

In 1889 zette Otto van Bismarck het eerste wettelijk staatspensioenfonds op. De toen vastgestelde pensioenleeftijd was 70 jaar, pas later werd die verlaagd naar 65 jaar. Bij wijze van anekdote, de gemiddelde sterfteleeftijd lag destijds lager dan die 65 jaar.

In België spraken we vanaf 1925 van de verplichte pensioenregeling voor arbeiders en bedienden. Maar het systeem zoals we dat vandaag kennen, kreeg pas echt vorm door de Besluitwet van 28 december 1944. Sinds 1948 spreken we van de welvaartsstaat. Allemaal goed en wel zal u als lezer denken, lichtjes geïrriteerd door dit stukje retrospectie.

Waar we u op willen wijzen is het feit dat alle besluiten van weleer genomen werden zonder computerrekenkracht en zonder dat men voorspellingsmodellen kon maken van de toekomstige demografische ontwikkeling. Laat staan, de effecten van de industriële revoluties kon meenemen in de berekeningen.

Met andere woorden zoals een GPS in uw auto die maximum 5 km vooruit kan kijken.

Intussen zijn we 7 decennia verder en hebben we wél rekenmodellen ter beschikking. In een wereld waarin AI (Artificiële Intelligentie) een rol begint op te eisen, lijken onze verkozenen nog altijd beslissingen te nemen in functie van de volgende verkiezingen.

Wij zouden stemmen voor beleidsmensen die ons tonen hoe ze het wettelijke pensioen van onze kinderen en kleinkinderen veilig stellen. Dat daarvoor het hele stelsel op de schop moet en er een heel nieuwe architectuur moet bedacht worden, is vanzelfsprekend. En de tijd dringt. Intussen helpen wij onze klanten elke dag slimmer om te gaan met hun geld.

Tijd om bewuster uw financiële toekomst in te richten in plaats van uw einddoel te laten bepalen door toevalligheden en omstandigheden?

Om mensen te helpen slimme financiële beslissingen te nemen, daarvoor schrijven we deze blog. Blijf ons volgen en of bel ons gerust voor een gesprek bij een kopje koffie.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943