Heeft u vragen?

Over beleggen en over geld

Hier volgt een stukje levensecht gesprek over beleggen en over advies over beleggen.

Klant: Jullie zijn beleggingsadviseurs. Ik ken niet zoveel van beleggingen. Wat raden jullie aan? 

Adviseur: Waarom zeg je dat je niet veel van beleggingen kent?

Klant: Omdat het veel cijfers zijn, veel grafieken die ik niet begrijp en te moeilijke formules en termen. Ik laat dat over aan de specialisten. 

Adviseur: Maar je kent toch iets van geld? Iedereen kent iets van geld.

Klant: Ja, maar geld is iets totaal anders.  Dat heeft met beleggen niets te maken. Daar wil ik niet met een beleggingsadviseur over praten. 

Adviseur: Met wie dan wel?

Klant: Dat is iets strikt persoonlijks, dat alleen mijn partner en mezelf aangaat. En dan nog. We hebben niet altijd dezelfde manier om met geld om te gaan wat nogal snel voor …euh discussie zorgt om het zacht uit te drukken. 

Vervolg

Wat doet een beleggingsadviseur op dit punt in het gesprek?

Scenario 1

Niets. Want hij heeft dit soort gesprek nog nooit gehad. Het ging altijd alleen over beleggen.

Scenario 2

Hij legt de geldkwestie naast zich neer. Hij gaat verder aan de “veilige” beleggingskant en vermijdt de “emotionele” geldkant want hij is de specialist van wie de klant inderdaad verwacht dat hij doet wat hij moet doen.

Scenario 3

Hij is geen beleggingsadviseur maar een Financial Life Planner en hij heeft dit soort gesprekken al meer gehad. Hij gaat op dit punt verder in op de emoties die geld oproepen. Ook maakt hij de verbinding tussen geld en beleggen. Door dieper in te gaan op de ambities en wensen van de klant omtrent geld. Door de idee van een plan voor te leggen. Een persoonlijk plan dat gerealiseerd kan worden omdat hij alle cijfers en data samenbrengt zodat tussen geld en beleggen geen onmogelijke spreidstand meer bestaat. Zo komen we aan de rechterkant van onderstaande tekening terecht. 

Ook voor jou mogelijk?

Vanzelfsprekend wel. Je moet dan wel bereid zijn om beleggingen en geld met elkaar te verbinden. In een allesomvattend permanent aanpasbaar plan voor de lange termijn. Met als resultaat dat beleggen geen mysterie meer is en geld zijn juiste plaats en rol krijgt.

En er vooral meer tijd is om te leven en je bezig te houden met de echt belangrijke dingen.

Een familiebarbeue waar iedereen echt aanwezig is bijvoorbeeld en er ook echt zin in heeft.  Of…vul zelf maar in.

Hoe werkt zo’n plan?

Vraag het ons.

Tot binnenkort.

Lieven

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943