Heeft u vragen?

Overleeft Duurzaamheid deze perfecte storm?

We beleven moeilijke tijden op het gebied van onze energievoorziening. Op dit moment is het duidelijk: het enige wat we kunnen doen, is veel meer betalen voor dezelfde hoeveelheid energie. Bij sommige mensen stopt het. Zij kunnen niet meer betalen voor hun energie. Sterker nog, zij willen die prijzen niet meer betalen. Als de winter eraan komt en die prikt even, dan krijgen we bijna zeker een fenomeen van staking van betaling.

Bijgevolg komt er meer en meer kritiek op het prijsvormingsmechanisme van de vrije markt. Van alle kanten vragen zelfs behoorlijk liberale marktpartijen om een fundamenteel ingrijpen van overheid op de energiemarkt, al dan niet Europees. Dit op zich is al een hele speciale situatie.

Weg was de focus op alternatieven voor energie.

 

Alternatieve energiebronnen

 

Door de stijgende prijzen van sommige fossiele energiebronnen zoekt de hele wereld naar alternatieven.  Eigenaardig genoeg – of misschien net heel logisch – zoeken ze dat in de richting van de energiebronnen die ze met alle mogelijke middelen aan het verminderen waren. Steenkool, kernenergie, oude gascentrales en dergelijke oplossingen.

Ineens leek het hele klimaatdebat naar de achtergrond geschoven. CO2 was geen thema meer of moest maar wachten. En toen werd het zomer.

 

De zomer van 2022

Midden in een extreme zomer beleven we een energiecrisis. Die zomer zal al zeker tot volgend jaar de warmste en droogste ooit zijn. Ook dit is paradoxaal: een energiecrisis in de zomer?

Maar nooit was de klimaatcrisis zo pijnlijk en zo lijfelijk duidelijk. Het was puffen voor iedereen. Moesten we om die stijging van 2 graden af te wenden niet zo snel mogelijk naar duurzame oplossingen gaan? Op een versneld tempo, want we waren al een tijd te traag aan het gaan. Waar zat het thema ‘duurzaamheid’?

 

Duurzaamheid = slachtoffer?

In de chaos rond de energiebevoorrading en de vrees voor een harde winter met tekorten is het kwestie om met alle mogelijke middelen een voorraad aan te leggen. De prijs speelt geen rol en de soort energie ook niet. Meteen lijkt het alsof de objectieven van duurzaamheid niet meer van toepassing zijn.

Je kan hier energie vervangen door graan en vaststellen dat dezelfde mechanismen gaan spelen. Komt het voor de duurzaamheid nog goed?

 

Het voorbeeld van de Duurzame Beleggingen

In vorige blogs hebben we het daar al verschillende keren over gehad. De wetgeving legt op dat elke belegger door zijn financiële leveranciers gevraagd zal worden hoe de duurzaamheid in zijn portefeuille moet toegepast worden. Het is geen eenvoudige oefening om te beginnen maar nu werkt de context waarin ze moet gebeuren ook al niet mee.

De lange termijn doelstelling is duidelijk. Maar staat deze doelstelling niet wat ver weg van de belegger? Gaat dit systeem ervoor zorgen dat het gros van de bedrijven op korte termijn naar verduurzaming gaan streven met alle mogelijke middelen? Ook als er minder duurzame middelen zijn die meer opbrengen? Wat is de invloed die de belegger hierop heeft?

Het opleggen van een systeem van buitenaf geeft niet altijd de juiste impuls om de grote massa in beweging te brengen als zij daar geen belang bij hebben of er niet toe gedwongen geworden door een externe prikkel. Het moet ons persoonlijk (lijfelijk) raken.

 

Persoonlijke duurzaamheid

 

De zomer met de energiecrisis en vooral het lijfelijk zelf voelen dat het klimaat toch aan het veranderen is, heeft bij veel mensen een persoonlijke impact gehad. Of dit een echte omslag is, zal nog moeten blijken. Het is wel hoopgevend want het geeft aan dat er een grote onderstroom van mensen die op hun eigen persoonlijke niveau in hun eigen leven op hun manier iets willen verduurzamen. Of tenminste anders gaan doen dan ervoor. Het kan over water gaan, of over elektrische fietsen. Of over alternatieve mobiliteit in zijn geheel. Of over toch maar zonnepanelen leggen. Of over hout en pelletkachels.

Natuurlijk moet je als individu niet alles willen doen. Het is al heel goed dat je iets doet. De actie hoe klein ook, is een perfect teken van het begin van een omslag. Het is in alle geval beter dan berusten in de chaos en zeggen dat het niet te doen is voor ons en dat anderen het maar moeten doen. Toch staat bijna iedereen positief tegenover duurzaamheid als je de enquêtes mag geloven.

 

Duurzaamheid meer dan ooit tevoren nodig

 

Deze crisis leert dat de oplossing van de energiecrisis niet ligt in meer van dezelfde bestaande oude bronnen aanboren. Want die worden onbetaalbaar.

Dus nu is het tijd voor iets anders?

Heeft de crisis er voldoende diep ingehakt om die omslag ook in ons hoofd te maken? Zijn we echt overtuigd dat het anders moet? En dat het bij ons zal beginnen?

We hebben geen onmiddellijke globale oplossing maar we kennen wel de weg ernaartoe en weten dat we het zelf zullen moeten doen. Het zal ook betekenen dat het veel geld zal kosten maar de huidige situatie kost ook (te) veel geld. Aan ons de keuze.

 

Tot later.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943