Heeft u vragen?

Poetin als emittent

De meeste van onze blogs vind je terug in de rubriek ‘Maximaliseer jouw FQ’ op onze website. Daar kan je je Financieel Quotiënt verhogen en daar is ook de term emittent niet onbekend.  We hadden het trouwens al eerder over emittent als een bron van rendement bij obligaties (bron van rendement).

Maar ook over de sterke invloed van de wijzigende context op het rendement van een eenvoudig financieel actief als een obligatie met een vastgelegd couponrendement en een vastgelegde looptijd (context en rendement van obligaties).

Oorlog kost geld  

Oorlog voeren en vooral kunnen blijven voeren is ook een kwestie van financiering. Daarom horen we de laatste tijd veel analyses over Rusland en de draagkracht van zijn economie. Tot voor kort hadden de Russische obligaties een stevige reputatie. De Russische begroting was op orde. Ze hadden ook een stevige vreemde deviezenreserve en vooral de cashflow was stabiel want de olie- en gasdollars blijven binnenstromen.

Rusland behoorde tot het rijtje van de BRIC-landen wat sinds 2000 stond voor een aantal landen met groeiende economische vooruitzichten. Op termijn zouden ze zelfs de wereldeconomie kunnen domineren. Van dit rijtje blijft niet veel over. Brazilië, India en China hebben allemaal door eigen specifieke problemen deze hoge verwachtingen niet kunnen inlossen voorlopig. Nu valt ook Rusland uit de gratie. Daar heeft Poetin op een paar weken zelf voor gezorgd.

Voor en na de oorlog

Ook voor Rusland verandert de oorlog alles in één klap. Voor de oorlog leek er geen vuiltje aan de lucht en konden zij zich op de internationale obligatiemarkt financieren zonder al te veel problemen.

Door de westerse sancties houden zij eigenlijk alleen de stijgende gas- en olie-inkomsten als wapen over. En zo beginnen de dominostenen in de internationale financiële wereld te vallen. Een van die stenen gaat over de betaling van intresten op uitstaande obligatieleningen in vreemde munten. Eerder deze week had Rusland het moeilijk om op tijd een aantal intresttermijnen te betalen. Het is net gelukt. Maar de markt verwacht dat het bij een van de volgende termijnen ‘prijs’ is en dat de intrest niet betaald wordt of niet op tijd of in roebels. Het gevolg zou dan een faillissement van Rusland zijn.

Dat zou verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen heeft Rusland al twee keer eerder een faillissement meegemaakt maar als het vertrouwen zoek is en ondertussen de oorlog blijft duren, dan riskeert Rusland niet alleen politiek een paria te worden maar ook economisch.

En zo komen we bij de kwaliteit van de emittent. Die is door de oorlog in één klap uit de klassering gevallen. Van stabiele groei-economie naar de ‘D’-categorie. Hieronder vind je een tabel met scores voor obligatieleningen door de verschillende ratingbureaus. Dan zal je zeggen: waar staat D? Klopt, nergens want D staat voor ‘Default’ of met andere woorden Failliet.

 

 

Effecten van een Russische D op de wereld en op je portefeuille? 

Een erg beperkte schokgolf die door het wereldsysteem kan verwerkt worden zonder te kraken. Voor Rusland en de Russische bevolking is het effect erger. En het zal lang duren omdat het vertrouwen geschokt is. Dit soort herstel duurt lang.

En in jouw portefeuille?

Bij de Cringklanten is de blootstelling aan Rusland in de obligatiefondsen verwaarloosbaar, vergelijkbaar met het % in het aandelengedeelte. De afgeleide effecten zijn natuurlijk niet nul. Stijgende rentevoeten, inflatieopstoten en onzekerheid hebben een effect op de bestaande obligatielijnen. Dat is niet anders dan voor het aandelengedeelte.

Spreiding, kwaliteitsemittenten en korte looptijden beperken het risico maar onbestaande is het niet.

Meer hierover weten? Vraag het ons.

Tot binnenkort.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943