Heeft u vragen?

Schenken : uit een gesprek met klanten gegrepen

Ik doe hier het relaas van een gesprek dat de afgelopen week plaats vond.  Gezien deze week vooral gaat over schenkingen en de fijne Paastijd, leek het me gepast om op een andere manier een geplande schenking in het daglicht te zetten.  Dit ‘kortverhaal’ leest hopelijk vlotjes.

Tezamen met een fijne cliënt en zijn lieftallige echtgenote hadden we net de hele inventarisatie overlopen van alle bezittingen.  Roerend en onroerend …. Het was best een uitgebreid en complex verhaal.

We hebben, dankzij de echtgenote, een klare kijk op hun uitgaven gekregen en de grafiek die de cashflow van het gezin weergeeft voor de komende jaren, stelt hun gerust.  Ze zijn nog een eind verwijderd van de dag dat ze de zaak zouden willen overgeven of verkopen, maar ze zullen zich probleemloos tot dan kunnen ontplooien. In de planning zitten de kosten van studerende kinderen, een vakantieweek per jaar méér dan ze tot op heden deden …  zoals gezegd geruststellend voor beide partners en daardoor ook bevrijdend …..  dàt gevoel hebben als het over uw geld gaat, is voor iedereen telkens weer een hele ervaring.

Ik toon hier heel beknopt via onderstaande grafiek dat het okay is want je ziet dat er geen rode staafjes te zien zijn. P staat voor pensionering; O voor overlijden.

 

Ik begin aan de volgende fase van het afgesproken coaching traject met mijn volgende vraag:  ….. te verwachten extra budgetten voor de komende vijftien jaar ?  (dit wil zeggen terwijl ze nog zeker actief met de zaak bezig zullen zijn)

Antw.:  mijn drie kinderen financieel helpen om lokale bouwgrond te kunnen kopen. Verwachte tussenkomst, 75.000€ per kind.  Budget nodig tussen 2024 en 2030.

Bij wijze van intern onderzoekje bekeken we de geïnventariseerde beleggingen en spaarinspanningen van naderbij en besloten daar de wijzigingen aan te brengen die de kans voor hen maximaliseert om deze ondersteuning ook daadwerkelijk te kunnen geven.

Deze coaching toont onze cliënt daadwerkelijk wat kan, en hoe hij er best naartoe werkt.  Ieder financieel advies zou vanuit zulke vraagstukken moeten vertrekken.

 

 

Maar het is nog schering en inslag dat een ‘adviseur’ alleen zijn quota van de maand in zijn hoofd heeft geprent gekregen en niet de échte behoefte van de cliënt die tegenover hem zit màg onderzoeken. Los van het feit dat je daarvoor opgeleid moet zijn en de tools aangereikt krijgt om dit ook écht voor de cliënt in kaart te brengen.

Als u zin krijgt om de bovenstaande info eens op uw maat versneden te zien, aarzel niet uzelf uit te nodigen voor een kopje koffie.

Een gesprek van een uurtje maakt zowel u als ons duidelijk in welke mate we voor elkaar iets kunnen betekenen.   Alvast een fijn PAASWEEKEND gewenst en graag tot binnenkort.

 

Jos Drees

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943