Heeft u vragen?

Te veel risico?

Je kent Dr. Doom?  Het gaat niet  over de fictieve superschurk uit de Marvelstrips en film. Die kende ik trouwens niet. Wel over de econoom Nouriel Roubini, die Dr. Doom als bijnaam kreeg. Telkens er nood is aan pessimisme en doemdenken over de financiële markten wordt hij opgevoerd. En omdat de markten zo hoog staan, kan het alleen maar fout gaan.

Hij heeft de reputatie dat hij altijd hetzelfde zegt. Ooit heeft hij het dan wel eens bij het rechte eind.

In april 2021 klonk het zo:

“Er zijn nogal wat beleggers die te veel risico hebben genomen en sommigen zullen dat gaan voelen. De beurzen zijn nogal zeepbelachtig. “

Als je dan wat verder leest in zijn analyse, dan verwijst hij naar beleggers zoals hefboomfondsen die met geleend geld te veel risico hebben genomen. Inderdaad soms gaat het fout met dat soort constructies.  Hij verwijst ook naar het goedkoop geld dat rendement zoekt en zegt dat in sommige landen de rente zelfs negatief is. Zodra de rente stijgt, verwacht hij catastrofes.

Ondertussen is de inflatie terug. Zie https://cring.be/het-inflatiespook-is-terug/  en zouden de markten te hoog zitten https://cring.be/hoogtevrees/.

Terug naar de belegger zelf

Heb jij als belegger ook te veel risico genomen? Heb je veel transacties gedaan? Zit je in een hefboomfonds dat met geleend geld belegt? Misschien, ja, euh…Hoe kan ik dat nu weten?

Of heb je geld gelegd dat je binnen een korte termijn nodig had voor een specifiek doel? Maar je hebt het nog even belegd omdat alles toch omhoog gaat de laatste tijd? Het stond daar toch maar te staan op de spaarrekening en bracht niets op. Heb je heel veel ingezet op een paar activa die het goed zouden doen en niet echt gespreid belegd? Ben je de laatste tijd een paar keer in en uit de markt gestapt? Eruit omdat je dacht dat het niet hoger kon. Er terug in omdat het toch hoger bleef gaan en je de rit niet wou missen.

Je risicoprofiel

Als je op een paar van de bovenstaande vragen ja moet antwoorden of misschien, dan kan je best naar je beleggingsportefeuille in zijn geheel kijken en die afzetten tegen je risicoprofiel. Dus moet je eerst je profiel bepalen voor je hele portefeuille en niet uitgaan van de risicoklasse van elk actief apart. Zelfs als je je risicoprofiel kent en denkt ernaar te handelen, dan moet je toch regelmatig naar je portefeuille kijken. Als je dat niet doet, dan kan het gebeuren dat je meer risico neemt dan je van plan was of minder. In beide gevallen zonder het te weten.

Je moet dit weten. Het volgen van je risicoprofiel is een van de elementaire basisregels van beleggen bij Cring. Dat is geen zwaar karwei omdat het een globale herbalancering is die één keer per (half)jaar wordt bekeken.  Lees hiervoor de volledige uitleg https://cring.be/herbalanceren-van-je-beleggingsportefeuille/.

Te veel risico nemen?

Eigenlijk kan je dus niet te veel risico genomen hebben als je onze principes gevolgd hebt. Betekent dat nu dat Dr. Doom helemaal geen effect heeft voor je portefeuille? Opletten. We zeggen niet dat je geen risico neemt en dat de zeepbeleffecten of welke effecten dan ook van de markt aan jouw portefeuille voorbijgaan. Wel heb je niet meer risico genomen dan je aankan. En je weet geen risico, geen rendement. Kijk naar je spaarboek en tel uit het verschil tussen beleggen en sparen.

Meer weten over dit belangrijke beleggingsprincipe? Vraag het ons.

Tot later.

Lieven

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943