Heeft u vragen?

Time is belangrijker dan timing

Onze blogs zijn bedoeld om uw financieel quotiënt te verhogen of op te frissen. Vandaag heb ik het over een term die we de laatste tijd veel horen : T I M I N G.

Definitie

Op het eerste gezicht is het een mooie technisch ogende term, niks mis mee. Op het tweede gezicht is het al wat moeilijker omdat je er verschillende toepassingen en definities van vindt.

De ene beheerder ziet timing als het inschatten van het laagste punt van de aandelenmarkt en dus het ideale moment om te kopen. De andere ziet het als een switch van aandelen naar obligaties of naar cash of andersom op basis van fundamenteel veranderde marktomstandigheden. Nog anderen zien het als de perfecte reactie wanneer er onvoorziene gebeurtenissen opduiken op de markt. Daaronder vallen volgens hen oorlog, inflatie en meer van die fenomenen die eigenlijk niet echt onbekend zijn als je een iets langer historisch perspectief hanteert.

Het moge al duidelijk zijn voor de goede verstaander. Timing oogt lekker professioneel technisch, maar werkt eigenlijk niet.

Waarom zie je het dan zoveel opduiken in het jargon van vermogensbeheerders van allerlei pluimage?

Zekerheid = kost

Er is één grote zekerheid bij beleggingsbeslissingen op basis van timing. De beheerder voert een of meerdere transacties uit. Transacties kosten geld. Dit geld gaat naar de beheerder. Het is wel de klant die dit betaalt. De kosten verlagen het bruto rendement terwijl voor de klant alleen het netto rendement telt. Dan vergeet ik voor het gemak in deze context de eventuele fiscale implicaties van een transactie.

Als klant ben je zeker dat timing je geld kost, direct. Over de opbrengst ben je minder zeker.

De voorstanders van timing beweren ook dat je als belegger altijd best wat geld aan de kant moet hebben om te kunnen kopen in de ideale omstandigheden. Maar de belegger die nu geld aan de kant heeft om te beleggen, is dat wel een belegger of eerder een speculant die wacht op de juiste opportuniteit? Wat is trouwens het nut om constant ‘contant’ geld aan de kant te hebben om op het juiste moment te beleggen. Waren er dan voordien al geen juiste momenten? Hoeveel rendement heeft dat geld dan al gemist in het verleden omdat het niet in de markt zat?

Gemengde fondsen

Een voorbeeld hiervan vind je zonder ver te zoeken in heel wat gemengde fondsen. Dit is trouwens de populairste beleggingscategorie in België met een mix van aandelen en obligaties waarin de beheerder meestal vrij kan beslissen wanneer te switchen van het ene actief naar het andere volgens het timing principe. Soms is het angstaanjagend hoeveel cash in die fondsen voor langere tijd blijft staan “wachtend op de goede opportuniteiten”. Maar ondertussen wacht de markt niet en verstrijkt de tijd.

Daarmee komen we bij het belangrijkste deel van het concept timing. Daar zit het woord time of tijd in. En zoals je weet, die komt nooit meer terug maar gaat alsmaar sneller vooruit.

“Switchen of niet of wel, of toch niet instappen of toch even nog wachten op betere omstandigheden en handelen met een deel van je activa en zeker niet met alles…”

Je kent dat soort overwegingen en twijfels wel.

T  I  J  D

Wat doet de lange termijn belegger? De omstandigheden accepteren zoals ze zijn.

    • De oorlog kan langer duren dan oorspronkelijk gedacht. Leer er mee te leven.
    • De inflatie kan hardnekkiger zijn dan gedacht. Zo zijn er nog periodes geweest. Leer er mee te leven.
    • Vul zelf maar aan.

In de markt stappen met geld dat hij voor de lange termijn kan beleggen. Dit geld de tijd geven om het rendement te halen dat er naar alle waarschijnlijkheid zou moeten uitkomen. Blijven zitten zonder onnodige transacties te doen voor wie al in de markt zit, ook al is het onrustig op de markt of zitten we bij een ‘omslagpunt’.

Gebruik ondertussen de tijd die je uitspaart met niet moeten timen aan het rijkelijke leven dat je wil leiden. Denk aan het levensmotto van de Cring-belegger:

Je kan beleggingen kopen tegen zo laag mogelijke kosten 

in een gediversifieerde portefeuille die gemaakt is op basis van jouw wensen en objectieven en

er dan eenvoudigweg niet echt meer naar omkijken.

Bij Cring geloven we echt dat dit het doel van onze klant is. Beleggingen de tijd geven en voor jezelf de tijd nemen om te leven zoals je dat echt wil.

Tot volgende keer.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943