Heeft u vragen?

Tot ziens 2021 – hallo 2022 !

Hallo beste lezer,

Voor deze jaarafsluiter heb ik me laten inspireren door enkele boodschappen van academici waar we al jaren mee samenwerken.

Het is moeilijk te geloven maar we naderen het einde van het tweede jaar van een wereldwijde pandemie.

Overal ter wereld hebben mensen pijn en verlies moeten doorstaan, toch hopen wij bij Cring en onze sterkhouders-leveranciers dat er positieve veranderingen zullen komen uit deze schok die de hele planeet heeft moeten doorstaan.

 

Nu we 2021 stilletjes aan afsluiten en uitkijken naar 2022 krijgen we een gevoel van optimisme dat sterker is dan ooit tevoren.

 

De reden daarvoor is simpel, onze overtuigingen zijn de afgelopen twee jaar op de proef gesteld geweest, maar ze hebben stand gehouden.

Bij Cring hebben we stap voor stap, familie per familie ons ingewerkt in hun waarden en wensen en ervoor gezorgd dat hun financiën daar eindelijk écht op aansluiten.   Wat de financiële markten betreft, hebben we jullie twee jaar lang verteld erin te blijven, niet te timen op basis van voorspellingen of nog erger op basis van hetgeen je in de pers kon lezen.

Toen in maart 2020 vele financiële markten zakten met 20% tot 30%, was dat beangstigend.

We schreven toen dat je de markten niet kan beheersen, maar wel jouw reactie erop.  Al onze rentenierende klanten werden beloond.  De stijging in de daarop volgende 12 maanden was meer dan het dubbele van wat er eerst verloren leek.

In de eerste blog van januari 2022 becommentarieert mijn collega Lieven het jaar 2021 voor de zeven profielen die we aanhouden. (kijk er alvast naar uit)

 

 

 

Het is alvast verheugend om te zien dat het zuurverdiende geld dat onze klanten ons toevertrouwd hebben via onze standvastigheid tot goede resultaten kunnen leiden.

 

Nu staan we aldus aan de vooravond van 2022 en heel wat markten staan op nieuwe recordhoogtes. Maar niet alle beleggers zien dat als goed nieuws. Recordhoogtes maakt mensen nerveus, omdat ze denken dat wat omhoog gaat ook weer omlaag moet gaan.

Als de markten werken zoals het hoort, is het bereiken van recordhoogtes met enige regelmaat precies het resultaat dat we zouden moeten verwachten.  Dat is intuïtief logisch, want als aandelen geen positief rendement zouden opleveren, zou niemand erin beleggen.

Dit brengt me op de reden waarom we bij CRING altijd optimistisch zijn over de kracht van de markten, en waarom we altijd met ze wedden in plaats van tegen ze: Markten vertegenwoordigen mensen die samenkomen.

 

We kunnen de aard of het tijdstip van een crisis niet voorspellen, maar we kunnen er wel op rekenen dat menselijke vindingrijkheid een weg er doorheen vindt.

Markten zijn toekomstgericht en weerspiegelen dit optimisme – een optimisme dat volgens mij aangeboren is in de mensheid. En je optimisme neemt alleen maar toe als je begint te begrijpen hoe markten werken.

 

Het loont de moeite om een filosofie te hebben als leidraad voor onze keuzes, bij beleggen en in het leven.

Vanuit onze Financial Life planning coaching door de jaren heen hebben we onze filosofie over de markten op verschillende manieren uitgelegd. Maar wat al deze beschrijvingen in onze blogs gemeen hebben is dat we de kant kiezen van het menselijk vernuft in plaats van er tegenin te gaan. Wedden tegen de markt is vermoeiend, en wij geloven niet dat het loont.

Daarom kijken we aan het eind van elk jaar terug en vooruit.  Wat denken wij bij CRING dat het volgende jaar zal brengen?

We weten het niet. Niemand weet het. Denk er eens over na: Niemand weet het.

Na de afgelopen twee jaar zou deze les voor ons allemaal duidelijk moeten zijn.

Maar de afgelopen decennia hebben we een vertrouwen gehad in de kracht van de markten. Wanneer ze stijgen of dalen, zien we ze gewoon reageren op nieuwe informatie. De markt wil altijd dat kopers en verkopers een deal sluiten.

 

 

En natuurlijk is er meer werk aan de winkel. De problemen waar wij als mensen voor staan, zijn ontmoedigend. Maar dat is nooit anders geweest !!

Bij Cring worden we elke morgen wakker met de gedachte dat de markt een beetje zal stijgen, maar we zijn voorbereid op een daling.

En dat zou jij ook moeten doen. Markten zullen op en neer gaan, maar je moet verwachten dat ze positief zullen zijn, en dat is wat de geschiedenis ook heeft laten zien.

 

 

 

Als je dit in jouw hart kunt vasthouden, optimistisch en veerkrachtig kan zijn, kan je de centrale uitdaging van het menselijk bestaan aan.

Het is moeilijk om te doen. Maar het is de moeite waard.

Hartelijk welkom bij CRING ook in 2022

Jos Drees

Financial Life Planner

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943