Heeft u vragen?

Twintigers en hun financiën – welke uitdagingen stellen we vast ?

Zoals twee weken geleden aangekondigd, gaan we onze lezers oplossingen tonen in functie van leeftijdsgroepen.

 

We beginnen vandaag met de twintigers, de millennials. Ben je zelf geen millennial maar vind je de uitleg wel boeiend, stuur de link naar deze blog dan gerust door naar jouw favoriete millennial !  😊

 

 

 

 

Eindelijk verlost van de studies, nog geen schulden of mensen die van je afhangen, als twintiger heb je een ongekende vrijheid om te ontdekken en te exploreren.

 

Millennials die ervoor kiezen om structureel te sparen zullen het zichzelf niet beklagen, noch op de korte noch op de lange termijn. Op dit moment in jouw leven is jouw voornaamste troef …. de tijdwaarde van geld. (enige verduidelijking volgt)

Jouw eerste grote stap voorwaarts of het nu gaat over reizen, gaan samenwonen of een huis aanschaffen, is het leren werken met een budget.

Budgetteren wil zeggen compromissen sluiten. Hoe meer je erin slaagt om niet in de valkuil van onmiddellijke en kortstondige bevrediging te trappen, hoe succesvoller je zal blijken te zijn.

 

 

 

Een behoorlijke uitdaging voor iedereen vandaag de dag is onze wereld die gebouwd is rond consumeren.  Het heeft allemaal met keuzes te maken.  Lekker uitgaan met de vrienden, zeker nà de hele Corona-heisa.  Iedereen snakt er nu al naar !    Gezellig uit gaan eten, een glas samen drinken, super goed allemaal, wat je moet weten is dat je de kostprijs daarvan zelf kan aansturen.

Budgetteren helpt je met het maken van keuzes. Wanneer let je op de kleintjes en wanneer laat je je eens helemaal gaan ?

 

Bewuste keuzes maken als het op je geld aankomt is een eerste stap.  Je hebt jouw bankkaart, kredietkaart, PayPal, Apple Pay enz ….

Uitgeven is makkelijk.  In de gaten blijven houden wat je doet, soms minder makkelijk.

Heel wat banken bieden je de mogelijkheid om jouw maandelijkse uitgaven in beeld te brengen, een aanrader  !!

 

Jouw eerste stappen, ‘een noodfonds’ opzetten.

 

Concreet :  op jouw spaarrekening tot zes maanden uitgaven bij elkaar brengen.

Dat wil ook zeggen dat je wéét wat een half jaar aan uitgaven dé facto betekent voor jou !

 

 

 

Zodra dàt geld er is, ga je jouw maandelijks sparen diversifiëren.  Wij hebben daar heel concrete tips en ideeën rond.  Het is immers zowel van belang een onverwachte uitgave kunnen af te lossen, als een deftig rendement na te streven op jouw spaarinspanningen.  Die tijdswaarde van geld, super belangrijk voor twintigers, maximaal tot zijn recht laten komen.   (voorbeeld volgt in Blog 2 -Twintigers, over veertien dagen)

 

 

Tijdens onze coaching gesprekken hebben we het over Fase 1 en de overstap naar Fase 2

 

 

 

Als het goed wordt aangepakt is sparen rendabeler om je financiële onafhankelijkheid vorm te geven dan het aangaan van schulden.

 

Je bent een Belgische twintiger, of een ouder, een tante of een oom van een Belgische twintiger.  In ons landje van melk en honing en bijhorende staatsschuld,  zijn er weinigen die studieschulden moeten aflossen.  In vele landen ter wereld is dat helemaal anders.  Je hoeft niet verder te kijken dan Nederland om het fenomeen al tegen te komen.

In België wordt dit allemaal democratisch en spotgoedkoop geregeld, dankzij ons sociaal systeem. We vinden dat normaal en weten het niet meer te appreciëren, maar het is écht bijzonder.  Dit stelt millennials in staat om spreekwoordelijk te starten vanop het gelijkvloers en niet vanuit de kelder.  Er zijn trouwens nog vele aspecten uniek in België, maar die komen later is deze reeks aan bod.

 

In onze ‘opleidingssessies’ voor twintigers stellen we een compleet pakket en routeplan samen.  Coaching en opvolging voor de komende jaren zijn inbegrepen in de service.

Als je voor doelen op de eerder korte termijn iets aan de kant wil zetten moet je dat uiteraard anders aanpakken dan voor doelen die voorbij jouw 35ste liggen.

We zullen over veertien dagen, in deel 2 van de Blog voor Twintigers hier verder op ingaan.   Veel leesplezier met onze tweede blog van vandaag.  Stuur deze blog gerust rond of gebruik hem als gespreksonderwerp onder vrienden.

Jos  Drees

 

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943