Heeft u vragen?

Vastgoed moet!

Is de vastgoedmarkt oververhit? Zijn de vastgoedprijzen te sterk gestegen? Sparen brengt niets meer op, beleggen in vastgoed is (quasi) zonder risico’s. 

De pers – ook de niet-financiële – staat vol van dit soort analyses. Ook op de websites van de vastgoedpromotoren vind je rendementsberekeningen met erg hoge percentages. Met bovenop de geruststellende boodschap dat er (op lange termijn) niets fout kan gaan.

De waarheid ligt in het midden.

Vastgoed = activaklasse

Inderdaad, vastgoed is een activaklasse naast die van aandelen en obligaties.  Wie zegt activaklasse, zegt ‘rendement’. Zonder zijn tegenhanger ‘risico’ kan geen rendement ontstaan.

De enige bron van rendement bij vastgoed (volgens academici) is LIGGING.   Dus wie denkt aan rendement en meerwaarde moet vooral bij aankoop aan deze bron van rendement denken.

Vastgoed moet!

Ja, als je er dezelfde kritische analyse voor opbrengstvastgoed op nahoudt als bij de andere activaklassen.

Let op de hoge transactiekosten bij aankoop. Denk ook aan de mogelijk iets langere duur van het verkooptraject in minder gunstige marktomstandigheden.  Vergeet de lopende kosten en onderbrekingen in de huuropbrengsten niet die het rendement sterk beïnvloeden. Investeren in vastgoed en dit combineren met een lening kan tot mooie rendementen leiden. Reken vooral zelf na of het rendement niet te ideaal of te theoretisch wordt berekend.

Conclusie:

Kijk vooral naar je eigen doelstelling en je eigen beleggingshorizon en pas in tweede instantie naar het rendement. In vastgoed beleggen als onderdeel van een diversifiëring van de portefeuille is anders dan vastgoed naar de volgende generatie overbrengen.  Hou vooral het overzicht.

Als rendement toch vooral het doel is, denk dan aan vastgoedaandelen en vastgoedfondsen. Maar dan zit je in de activaklasse van aandelen. Die aandelen gedragen zich zoals andere aandelen alhoewel sommige vastgoedspecialisten iets anders beweren. Het risicoprofiel is dat van aandelen en de rendementsverwachtingen dus ook.

Wij houden het bij Cring graag eenvoudig en overzichtelijk. Daarom gaan we altijd terug naar de basisregels die gelden in elke activaklasse.

Wil je meer weten over hoe we dat doen voor jouw ‘complexe’ portefeuille?

Reageer op deze blog of contacteer ons op de manier die jou het best uitkomt. Tot over twee weken.

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943