Heeft u vragen?

Waar schuilen voor inflatie?

We dachten dat inflatie iets uit het verleden was. Daarom kijken we ook nog eens naar het verleden. Dat kan ons leren hoe we tegen de huidige toestand moeten aankijken.

Eerst er even aan herinneren dat Cring de academische basis onder zijn beleggingsstrategie ook in deze blog niet vergeet.

Het klopt dat de analyse in de grafiek hieronder over de Amerikaanse markt gaat, en dan nog over een index van de 500 grootste aandelen. Maar de academici poneren een stelling pas als waar als de analyse in andere markten met gelijkaardige indexen dezelfde resultaten geeft. Je kan de conclusie uit deze grafiek overal in de wereld toepassen.

Kijk even hoe de laatste 30 jaar de rode inflatie zich verhoudt tegenover het groenige jaarrendement van de gekozen index. Onder de grafiek vind je onze vaststellingen.

Meer over inflatie? Zie Inflatiespook

 

Vaststellingen

  1. Er is geen duidelijk verband tussen het rendement van aandelen en hoge of lage inflatie.
  2. Het rendement van de aandelen fluctueert heel sterk over de jaren. Zelfs lage inflatie is niet altijd een katalysator voor hogere aandelenrendementen.
  3. In 23 jaar van de getoonde 30 jaren is de opbrengst van aandelen positief zelfs nadat de inflatie erin verrekend wordt.
  4. De S&P 500-index laat een gemiddeld jaarrendement van 8.1% over deze 30 jaar noteren NA aftrek van de inflatie.

Conclusie

Een geoefende Cringlezer kan zelf zijn conclusies trekken. Die weet waar hij tegen inflatie kan schuilen.

Een pertinente aanbeveling voor beleggers: aandelen hebben het potentieel om op langere termijn de inflatie te overstijgen. Het blijft even slikken voor iedereen met de hoge prijzen van vandaag. Op lange termijn biedt je goed uitgebalanceerde beleggingsportefeuille de beste schuilplaats tegen inflatie.

Ook zo’n portefeuille samenstellen volgens je risicoprofiel?

Vraag ons hoe dit in zijn werk gaat.

Tot binnenkort.

Lieven

Master in de personal financial planning – Antwerp Management School

Mobile: +32 (0)475 23 93 97  e-mail: lieven@cring.be

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943