Heeft u vragen?

Waarde en groei in coranatijden

We hebben het in deze blog regelmatig over de academische principes die de bronnen van rendement bij aandelen aanboren. Het lijkt alsof de coronacrisis een aantal van die principes voorgoed ‘begraaft’. Alles zou anders zijn na de coronacrisis want de economie zou een fundamentele transformatie ondergaan hebben. Als exponent hiervan verwijzen de financiële markten de groeiaandelen  en hun fabelachtig parcours sinds maart 2020.

Waarde is ‘passé’ 

De waardebelegger kreeg harde klappen de laatste jaren. Niet alleen deden waardeaandelen het sinds 2008 systematisch slechter dan groeiaandelen, maar in de coronacrisis kregen ze nog extra klappen. Denk aan de koersval voor aandelen in sectoren zoals energie, industrie, banken en verzekeraars. Het herstel van de markten was volledig aan de groeiaandelen te danken. Daarom kunnen we dit principe overboord gooien.

Principe? 

Volgens de academici is het best om in je aandelenportefeuille meer dan proportioneel gewicht te geven aan waardeaandelen. Oh ja, een waardeaandeel is een aandeel dat aan een prijs wordt verhandeld die lager ligt dan zijn fundamentele waarde (of de boekwaarde) en dat dus door een belegger als ondergewaardeerd wordt beschouwd.

Waardeaandelen zijn conjunctuurgevoelig, krijgen rake klappen bij een crisis, focussen op dividendrendement, hebben een lagere koers/winst-verhouding en zijn kortom minder sexy dan groeiaandelen.

De markt nog eens op zijn kop

Maar toen kwam Pfizer met zijn communicatie over hun vaccin. De markten gingen aan het dromen over een terugkeer naar de economische normaliteit. Het dromen leidde tot stevige aankopen en prijsstijgingen. Waardeaandelen werden opgepikt en groeiaandelen gedumpt. Want het thuiswerk en de videovergadering zou dan toch niet de norm blijven.

Waarde of groei?

Voor de verwittigde lezer is het duidelijk. Je moet ze allebei hebben in je portefeuille. Je moet ze ook allebei behouden.

We geven drie overwegingen waarom groei op dit moment de voorkeur van de markt heeft. Misschien zal dit zo niet blijven.

Eerst en vooral zoekt de markt economische groei. Hoe minder groei er is, hoe meer de belegger bereid is daarvoor te betalen. Dat verklaart de enorme prijsstijging in groeiaandelen.

Daarnaast speelt het gebrek aan alternatief qua rendement. De quasi nulrente duwt de belegger naar aandelen. Hij is bereid om meer te betalen voor groei op langere termijn en dat vindt hij in de groeiaandelen.

Tenslotte spelen ook de enorme kapitaalinjecties door de centrale banken een rol. Door de overvloed aan geld zijn de beleggers minder bezig met de klassieke waarderingen. Het criterium van de koers-winst-verhouding dat zo belangrijk is bij waardeaandelen speelt blijkbaar niet die rol bij groeiaandelen.

Als je wil weten hoe je best omgaat met de academische principes en de turbulentie op de markt, kom dan een kijkje nemen bij Cring. In onze strategie geven we deze principes maar ook de markttendensen hun juiste plaats.

Tot later.

 

 

 

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943