Heeft u vragen?

Waarom een studie uit 1994 in 2020-Coronatijden nog steeds rust brengt.

 

2020 is een jaar zoals er al velen zijn geweest !

Een boute uitspraak of niet ?  Uiteraard is de aanleiding tot de actuele beurscorrecties die we zien absoluut nieuw. Een volksgezondheidsprobleem dat voor het eerst wereldwijd de economie aan de noodrem doet trekken.   Maar de terugval zelf is helemaal niet uniek te noemen, noch is ze dieper dan voorgaande correcties.

 

 

Onze rentenierende cliënten weten dit al langer, krijgen het met de soeplepel ingegoten.  Niet laten opjagen, geen nodeloze stappen zetten die alleen maar meer kosten op uw spaarcenten afwentelen.

In dit artikel vind je de onderliggende reden waarom we er zo gerust in zijn voor al onze belegde cliënten.  Weliswaar wordt nu iedereen getest op zijn ‘risicoprofiel’.   Nu zie je wie het juiste profiel kreeg aangemeten en wie niet.

Maar laat me vooral bijdragen aan een hervonden gevoel van gerustheid voor alle lezers die deze blog tot onderaan doornemen. (absoluut aan te raden !!)

 

De  4% regel uit 1994

Deze regel veranderde financiële coaching structureel.  Ze hielp bij het verlengen van de levensduur van de rentenierportefeuille voor talloze gepensioneerden.  Ondanks het aantoonbare succes van de regel, heeft zijn populariteit tot een gehele nieuwe reeks problemen geleid inzake hoe het algemeen moet worden toegepast en efficiënt worden uitgevoerd.

Oorsprong van de 4%-regel

De regel werd geïntroduceerd door William Bengen in een artikel uit 1994 in  ‘The Journal of Financial Planning’.  Het suggereert dat als u jaarlijks opnames van 4% of minder van het startsaldo van uw portefeuille, en je volgt een matige aandelen- obligatie mix, u mag verwachten dat uw geld zal volstaan voor ten minste 30 jaar.

Beter nog, u mag uw opname van elk volgend jaar verhogen om rekening te houden met de inflatie.  Dit idee werd getest in alle marktomstandigheden sinds 1926 en bleek overeind te blijven staan over de hele tijdsperiode.

Hoewel de regel onder vuur wordt genomen door degenen die zich louter focussen op de recentste omstandigheden. Maar een periode van zes maanden is quasi niet vermeldenswaard.  Zeker omdat de historische gegevens ter ondersteuning van Bengen’s conclusie eveneens een heel aantal ernstige marktscenario’s, met inbegrip van de jaren 1930 bevat.  Het feit dat het idee overeind bleef ook doorheen de Grote Depressie mag een zekere mate van geruststelling bieden.

Financieel onderzoeker en -schrijver Michael Kitces (gekend van Nerd’s Eye View blog) testte het scenario nog verder terug in de tijd. ( ja wij checken heel erg veel bronnen 🙂 )

Met behulp van gegevens die helemaal terug gaan tot in het jaar 1870.  De regel bleef niet alleen overeind, maar hij constateerde dat in meer dan twee derde van de gevallen, de portefeuille meer dan verdubbeld was aan het einde van de jaren 30.

In het verleden behaalde resultaten bieden nooit enige garantie voor toekomstige resultaten.

Maar als u op zoek bent naar een richtlijn die u helpt niet te veel en niet te weinig uit te geven, lijkt de 4%-regel net zo nuttig als altijd.

Vanuit Cring mixen we deze oude regel met nog recentere academische inzichten van Nobelprijs winnend onderzoek.

 

 

Wij vinden dat onze cliënt voluit moet kunnen leven terwijl hij/zij weet dat er verantwoord wordt omgegaan met zijn financiële toekomst.

Een verantwoordelijkheid die we ter harte nemen, elke dag weer.

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943