Heeft u vragen?

Waarom het doel van Financial Life Planning een gelukkig leven is en niet een bedrag

Al zovele jaren op rij komen we tot eenzelfde conclusie  :

 

Om je financiële doelen te bereiken, moet je weten waar je naar toe wil, wat je wil bereiken.

Financial Life Planning helpt mensen uit te zoeken waar ze heen willen.  Dat moet écht gebeuren vooraleer je jezelf tal van doelen stelt.

Ik vergelijk hier even : Mensen raken vandaag de dag verstrikt in debatteren over de vraag of ze het vliegtuig,  de trein of de auto moeten nemen op reis…  voordat ze zelfs hebben besloten waarheen of, misschien nog belangrijker, waarom ze op reis gaan in de eerste plaats.

 

 

Zodra iemand echt begrijpt ‘waarom’,  kan er aan zijn/haar financiën de juiste vorm worden geven.

 

 

 

Bovenaan mijn eigen Financial Life Plan, staat iets simpels maar krachtig, en het staat er al meer dan 12  jaar:  Tijd met mijn gezin, veel buiten zijn, positieve impact hebben op mensen hun leven vanuit mijn professionele activiteit en dienstbaarheid aan de grotere gemeenschap.

 

Dat is waarom ik doe wat ik doe en waarom mijn vrouw doet wat ze doet. Dat is wat geld voor ons betekent. Het heeft gediend als een krachtige toetssteen wanneer ik eraan denk om ‘iets geks’ te doen.

12 jaar geleden werd ik opgeleid tot Financial Life Planner via een traject van 12 maanden bij het Kinder Institute of Life planning in Boston.  Daar werd ik erop gewezen dat ik eerst mijn eigen leven op orde moet zetten vooraleer ik met cliënten aan de slag kon gaan.

Dit was het beste advies dat ik ooit heb gekregen.  Vakanties werden ingepland, sportief bezig zijn, lid van ‘De Mooimakers’  voor mijn gemeente, toetreden tot de ouderraad van de school van onze zoon, mezelf engageren in de Limburgse FVF-werking.

Het is voor iedereen op sommige momenten een uitdaging om nee te zeggen tegen gedrag dat ons uiteindelijk niet zal dienen – of dat nu hoog kopen en laag verkopen gaat of geld uitgeven…  geld uitgeven dat we niet echt hebben of willen uitgeven.

De beste manier om jezelf te helpen “nee” te zeggen is om voor jezelf een duidelijker plan te hebben waartegen je “ja” kan zeggen.  Een plan dat je écht gelukkig maakt.

Een gepersonaliseerd Financial Life Plan dient als fundament.   Het is het “waarom” van waar je naartoe gaat.  Dus daarmee starten is de boodschap !

 

 

De geldvraag

 

Uitzoeken waarom geld belangrijk voor je is kan veel moeilijker zijn dan het lijkt.  Als je wat hulp nodig hebt om te beginnen, kom dan eens praten.  In alle vertrouwen en alle discretie zien we tezamen waar je vooruitgang kan boeken en waar nog onafgewerkt huiswerk op je ligt te wachten.

Jullie geld dient als smeermiddel om het leven te leiden dat jullie als rijkelijk en waardevol beschouwen.   Niet het leven dat aansluit bij dat van jullie buurman of bij jullie collega’s.  Neen,  jullie rijkelijke en waardevolle leven is zo uniek als jullie DNA.

Terwijl ik dit schrijf denk ik aan de Projectiemeeting die ik zopas heb mogen begeleiden. Ik beschouw het als een voorrecht en een enorme blijk van vertrouwen als mensen hun meest essentiële verlangens met mij delen.   De cliënten waren verbaasd over onze aandacht voor hun wensen en waarden en dat er pas in de tweede helft van het gesprek naar de cijfers, fiscaliteit en successie werd gekeken.  De drie uurtjes vlogen als het ware voorbij.

Een Projectiegesprek is bedoeld om de cliënten te herinneren aan wat belangrijk voor hen is. Tegelijk kijken we of hun financiën ook écht aansluiten bij dat leven dat ze zichzelf voorstellen.

Wat we vandaag met hen hebben opgelijst is niet zomaar iets dat zal veranderen in de loop der jaren (hoewel als dat gebeurt, dan is dat oké!).   Maar het anker is uitgeworpen voor het nemen van alle financiële beslissingen.

Als je denkt dat deze aanpak nogal uniek is en compleet empatisch en mensgericht, dan heb je het helemaal juist!

Als je denkt dat je wel eens iets meer over deze aanpak zou willen weten, dan weet je ons allicht te vinden.

 

 

Graag tot over veertien dagen als we écht helemaal uit de vakantiesfeer zijn.

Jos Drees

 

 

Gsm : 0495 182899

jos@cring.be

 

 

De informatie in dit document wordt ter goeder trouw verstrekt zonder enige garantie en is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie voor de lezer. Het vormt geen beleggingsadvies, aanbeveling of aanbieding van diensten of producten. Het is zeker niet bedoeld om een voldoende basis te bieden voor het nemen van een investeringsbeslissing. Het is de verantwoordelijkheid van personen die een belegging wensen te doen om zich goed te informeren.  Laat je alle documenten bezorgden die je volgens alle toepasselijke wet- en regelgeving moet ontvangen en neem die rustig door.  Beleggen is niet voor iedereen noch op eender welk moment in het leven aan te raden. Het vergt professionele begeleiding van een onafhankelijk adviseur.  Zelfs een super gediversifieerde belegging kan altijd in waarde dalen en bij een plotse uitstap uw vermogen doen dalen. Contacteer uw adviseur en vraag maatwerk dat vanuit uw verwachtingen vertrekt, niet vanuit het ‘product-van-de-week’.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943