Heeft u vragen?

Waarom is academisch beleggen saai en de beurs zo hyperactief?

Zelfs een doorwinterde belegger krijgt de kriebels op dit moment. Hij dacht met het coronajaar 2020 het slechtste wel gezien te hebben. Maar daar dacht de energiemarkt en de inflatieopstoot anders over. Bovendien lijken de doemscenario’s van recessie en ander onheil elkaar te versterken. Misschien geraken we wel nooit meer uit deze spiraal van recessie en jarenlange kou?

Rustig blijven en alles op de langere termijn bekijken zowel voor- als achterwaarts. Even een vergelijking met de hete zomer maken.

Gazonadvies

Kijk naar de staat van de gazons in Vlaanderen. Niemand had kunnen voorzien dat het zo’n droge zomer zou worden. Nochtans kwam de vergelijking met 1976 al snel naar boven. We hadden het zogezegd al eens meegemaakt.

Elke dag werd de hoop op toekomstige regen uitgesproken en elke dag leek die regen verder af. Maar de uitdroging van de gazons bleef duren.

Midden in de zomer was het duidelijk dat zelfs de regenwatervoorraad dit probleem niet kon oplossen. Meteen werden grasgroene gazons een heel kleine minderheid.

Iedereen met een groen hart kreeg het moeilijk. Je wil ingrijpen maar tegelijk weet je dat het geen zin heeft. Je moet wachten tot het voorbij is en je hoopt dat je gras niet volledig verschroeid is. Het is een flinke oefening in zelfbeheersing en aanvaarding.

En dan komt de regen toch en een week later zie je groene sprietjes de kop opsteken.

Wie er toch veel water overheen had gesproeid, was niet noodzakelijk veel beter af. Het gras heeft het moeilijk om te blijven groeien op extreem hete dagen. Water en zon tegelijkertijd geeft niet altijd het juiste resultaat.  Tegelijkertijd zou je het gras ook verzwakken en verslaafd maken aan water.

Beursadvies

Door de aanhoudende stroom van nieuws waar je als belegger moet op reageren, kan je makkelijk hyperactief worden. Het lijkt op water geven aan je gazon met alle mogelijke middelen uit alle mogelijke reserves en zonder oog voor de kosten van deze ‘noodzakelijke’ acties. Dit is duidelijk niet volgens de academische principes.

Trouwens de actieve belegger krijgt nogal veel oproepen tot actie waarvan er sommige zelfs volledig tegenstrijdig zijn. De richting is dan wel wat zoek en je zou het voor minder opgeven. Stoppen met water geven en wachten tot het gras regen krijgt en zichzelf herstelt, is dan een beter advies.

 

De academische belegger

Bij Cring propageren we al langer de houding van de academische belegger. Ondanks de jeukende handen en de automatische reflex van water geven, er toch voor kiezen om het weer en het gras zijn ding te laten doen. Je hebt er met of zonder inspanning toch weinig invloed op. Ofwel heb je water te kort, ofwel is het resultaat toch niet zo geslaagd en zie je dat bij de buren die niets gedaan hebben ook weer groen gras opduikt.

Naarmate de depressieve stemming in de financiële media langer aanhoudt, begint de zichzelf vervullende voorspelling in werking te treden. We projecteren de toestand van nu naar de nabije toekomst en denken aan meer van hetzelfde. Daarbij vergeten we naar de lange termijn te kijken. Komt er wel nog regen?

Het klopt. De droogte kan lang aanhouden maar als het gras in overlevingsmodus gaat en die volhoudt tot de langverwachte regen komt, dan komen er toch weer groene sprietjes omhoog.

Academisch beleggen lijkt op “het gras zien groeien”. Er af en toe naar kijken, ervan genieten maar je niet actief met het groeiproces gaan bezighouden.

 

Voor financieel tuinadvies kan je altijd bij Cring terecht.

Tot binnenkort.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943