Heeft u vragen?

Wanneer en waarom begin je (niet ) aan beleggen?

Ik geef het toe. Het is een moeilijke en dubbelzinnige vraag die ik als titel gekozen heb. We stellen vast dat er twee soorten beleggers zijn.

Zij die aan het beleggen zijn. Ofwel periodiek, ofwel volgens een gestructureerd vermogensplan ofwel met een combinatie ervan.

Zij die wel ooit eens als de omstandigheden goed zitten en zij er klaar voor zijn  met beleggen zullen beginnen. Maar dan stapsgewijs. Niet te veel. Rustig opbouwen. Op het juiste moment de markt ingaan.

Waarom kom je nooit aan je grote beleggingsbeslissing toe? 

Wel om dezelfde reden als die waarom je ook aan andere “grote” plannen niet echt begint. Het is een verborgen reden. Of in elk geval we houden ze goed verborgen.  We proberen er niet over te praten. Of we geven het andere namen. Of formuleren het meestal in termen van de laatste paar praktische dingen die nog moeten geregeld worden. Zouden die van de baan zijn, dan kunnen we doorrijden.

Hieronder staat de gebruiksaanwijzing.

We zien overal “wegversperringen”. Het lijken externe hindernissen die iemand anders moet oplossen. De Cring Huiscartoonist stelt voor om wegversperring te vervangen door de term “schuilplaatsen”. En dan die tekening ergens op te hangen waar je ze elke dag tegenkomt.

Want inderdaad: de wegversperringen zitten in jezelf. Je geeft ze allerlei namen en je zoekt allerlei praktische excuses waarom de beslissing nog niet kan uitgevoerd kan worden. Het is een hele natuurlijke basisemotie. Alleen benoemen we ze niet zo maar spreken we er met omwegen over. Vooraleer we eraan toekomen, schuilen we onderweg en houden we even halt.

Laat ons deze emotie recht in de ogen kijken. We hebben angst.

Angst?

Angst om een plan te starten. Of angst om een plan uit te voeren zoals we het zelf gemaakt hebben. Ook angst om de fundamentele beslissing te nemen met beleggen te beginnen, ermee door te gaan op regelmatige basis en nooit meer te stoppen. Meestal ook angst om een beslissing te nemen over je hele vermogen en die je hele latere leven beïnvloedt.

De angst voorbij

Laat mij eerlijk zijn. Iedereen heeft angst, wij ook. Daar is niets mis mee. Maar je kan er wel voorbij. En zodra je er voorbij bent, dan voel je wel dat het toch beter meevalt dan gedacht. Dat je langzaam went aan de idee. En dat je ook langzaam aan bijleert en leert omgaan met de onzekerheid over het resultaat van je beslissing. Uiteindelijk is de lange termijn echt lang. Maar die wordt dag na dag opgebouwd.

Een voorbeeld van leven met angst en toch handelen?

Je hoort regelmatig dat je bij extreem lage en pessimistische markten moet durven bijkopen of in de markt stappen. Weinigen doen dit effectief. Toch zien ook wij nu klanten die willen bijkopen of hun strategie herbekijken of hun beleggingsplan herzien. Hebben die dan geen angst? Kennen zij dan geen onzekerheid over waar het naartoe gaat?

Jazeker, ook zij ervaren twijfel, angst, onrust en misschien ook opwinding. Maar zij hebben ondertussen ervaring opgebouwd met wat het viseren van de lange termijn inhoudt. Pas na de beslissing om te beleggen ervaar je pas de effecten ervan.  Je maakt namelijk goeie en minder goede tijden mee en zelfs echt sterk afglijdende maar ook sterk opverende markten. De mix van tijd, toch blijven zitten tijdens de rit op en neer geeft je het echte gevoel van uiteindelijk toch de juiste beslissing genomen te hebben en ermee leven in alle omstandigheden.

Academische rust

Bij heel veel klanten zien wij op een heel natuurlijke manier de effecten van hun beslissing groeien. Meestal stralen zij rust uit als het over beleggen of over hun aanpak gaat. Zij kijken met de nodige nuchterheid en afstand op een academische manier naar hun beleggingservaring.

Wil je ook deze ervaring leren kennen? Zeg het ons. Neem contact. Zoek geen excuus dat eigenlijk angst verbergt. We luisteren naar je verhaal of hoe jij over wegversperringen en uit schuilplaatsen geraakt.

Tot binnenkort.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943