Heeft u vragen?

Wat de neurowetenschap ons vertelt over uw rationele beslissing – en wat u moet weten !

Omdat we iedere dag mensen helpen om het beste leven te leiden dat mogelijk is  ! 

De beste beslissingen neem je allicht aan de hand van jouw eigen leidraad, een zorgvuldig opgesteld routeplan.  Daarom deel ik met jullie in dit artikel en dat van volgende week een aantal wetenschappelijke bevindingen over iets wat we allemaal hebben, hersenen. 😊

Zoals beloofd moet een blog het niet te lang zijn maar desalniettemin wel compleet en begrijpelijk.  Ik kreeg alvast meerdere keren een ‘Ahaa-gevoel’ tijdens het opdoen van deze kennis.  Het sterkt me in mijn taak van Financial Life Planner om mensen te helpen.

Een recent interview met Dr. J. Lewis, gekend neurowetenschapper en geapprecieerde publieke spreker stelde begin 2020 het volgende : 

“ De meest rationale hersenen kunnen absoluut irrationele beslissingen nemen. “

 

 

In deze eerste blog neem ik je mee in de wereld van deze Britse neurowetenschapper.  Dokter J.Lewis deed de volgende uitleg : “ Rationeel denken is eigenlijk een behoorlijk modern en recent begrip.”  Rationeel denken is iets dat aangeleerd moet worden.  Het zit niet van nature in de mens.  Rationeel denken veronderstelt dat men kalm en gestructureerd een analyse maakt van de voor de hand liggende data.

 

Van waar komen we en waar gaan we heen ? 

De hersenen die mensen vandaag hebben verschillen dé facto niet zoveel van de hersenen van mensen van honderden jaren geleden, zelfs niet van duizenden jaren terug, zo stelt deze wetenschapper.  De eisen die de wereld van vandaag stelt aan die hersenen zijn wél fundamenteel veranderd !  Het gaat niet langer over waar vind ik vandaag voedsel en hoe houd ik indringers uit mijn grot ?

Het is vandaag meer, wat kan ik strategisch gezien best doen om voor mezelf en mijn naasten een goede plaats te voorzien in de omgeving waarin ik werk en leef, hoe kan ik voorop blijven ?  Dat wil zeggen dat we ‘soft-skills’ moeten hebben die ons toelaten samen te werken met anderen zodat we veel meer gedaan krijgen dan we anders in ons eentje zouden kunnen verwezenlijken.   Maar het verplicht je ook om sommige eigen beslissingen te wantrouwen die je vanuit jouw buikgevoel zou nemen.  Zeker als het domeinen zijn waarin je eigenlijk niet echt onderlegd in bent, zo argumenteert Dr.J. Lewis.

Hoezo ?  

Tijdens academische studies aangaande het beslissingsproces inzake financiën ontstond het begrip ‘homo economicus’.  De rationeel denkende persoon, die altijd de beste besluiten neemt en daardoor de beste resultaten haalt op de lange termijn.  Maar het menselijke brein is daar niet op ‘gebouwd’ zoals de Professor zegt.  We zijn geprogrammeerd om voor de onmiddellijke en korte termijn bevrediging te gaan. We zijn bereid om de snellere en kleinere beloning op te pikken, eerder dan een grotere beloning waar we een maand of langer op moeten wachten. Dàt is irrationeel denken. 

De ‘Homo Economicus’ zou telkens moeten kiezen voor de grotere beloning.  Telkens weer blijken mensen echter zo niet te denken, niet zo te handelen.  Zo worden leningen aangegaan zonder stil te staan bij een plan van hoe dat kan worden afgelost.  Veel te veel mensen hebben op het einde van hun actieve carrière te weinig ter zijde gelegd om van een goed renteniersbestaan te kunnen leiden.  Mensen worden door de dagdagelijkse urgenties gegrepen, de maandelijkse facturen die moeten betaald worden.  De centen die men nodig heeft voor eten en drinken, zakgeld voor allerlei ‘leuke’ momenten. Maar vandaag de dag ook de vanzelfsprekende vakanties, cadeautjes aan zichzelf enz.  Vandaag denkt men dat men er een ‘heilig’ recht op heeft.

 

Hersenen evolueren wel doorheen de tijd, doch over verschillende generaties heen is dat met mini-stapjes.

De omgeving waarin hersenen vandaag moeten presteren is de laatste decennia aan een razend tempo veranderd en het wordt écht onderzocht.  Wat we hieruit moeten onthouden volgens Dr. J. Lewis :  Wat je iedere dag doet bepaald in grote mate de capaciteit die jouw hersenen zullen ontwikkelen om rationele beslissingen te kunnen nemen.

In een wereld waarin men meer en meer twee schermen of drie schermen tegelijk volgt.  ( multitasking : TV scherm, portabel op de schoot en gsm in de hand) zullen de hersenen steevast een evolutie ondergaan in negatieve zin. De kracht waarmee men kan focussen op één ding tegelijk voor een behoorlijk lange tijd wordt volgens academische studies alsmaar minder.

Beslissingen zoals bijvoorbeeld, zal ik nu maar mijn hele beleggingsportefeuille in één keer van de hand doen ?  Of de capaciteit hebben om te pauzeren, rustig na te denken en te zeggen : ” we kijken er volgend trimester nog eens naar”.  “Kijken of ik er dan nog altijd zo over denk en nog hetzelfde gevoel erbij heb.”  Dàt inzicht, die capaciteit ziet Dr. J. Lewis duidelijk afnemen.

Rationele beslissingen op allerlei vlakken komen in het gedrang zo voorspelt deze wetenschapper.

Wat kan jijzelf daar volgens de neurowetenschap aan doen, hoe trap je niet in die valkuil   ?  Daarover hebben we het volgende week .

 

Gezien de Corona problematiek laten onze blog-fans ons weten iets meer tijd te hebben om te lezen of zelfs te herbronnen.  We gaan daaraan tegemoet komen.  Tot volgende week donderdag.

Houd het intussen veilig en gezond, wees onbevreesd en neem de extra tijd die u nu krijgt, zelfs in een tijdelijke mix met minder financiën als een geschenk aan.

Een plan in elkaar steken, daar misschien al aan gedacht ?

Wij doen drie tot vier videogesprekken per dag, aarzel niet om er eentje aan te vragen als je daar behoefte aan hebt.   Warme groeten vanuit Genk !

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943