Heeft u vragen?

Wat is een aandeel?

In onze blogs hebben we het al geregeld gehad over het belang en de kracht van aandelen. Denk bijvoorbeeld aan de academische bronnen van rendement bij aandelen.

De beslissing om in aandelen te beleggen is de eerste bron van rendement.

Dikwijls horen we de standaardreactie dat aandelen te risicovol en te gevaarlijk zijn en niet voor de gewone belegger bedoeld. Ook de termen ‘speculeren’ en soms zelfs ‘gokken’ duiken in deze context snel op.

Om dit fenomeen van ‘onbekend is onbemind’ er uit te halen, gaan we in een serie van blogs het aandeel met al zijn eigenschappen positioneren als fundament van een weloverwogen beleggingsstrategie.

Vandaag de eerste vraag :

Wat is een aandeel?

  • Een aandeel is een eigendomstitel.

Wie een aandeel bezit, is (gedeeltelijk) eigenaar van een bedrijf. Aandelen worden gecreëerd bij de oprichting van een bedrijf in ruil voor geld of voor de inbreng van activa. Ook bij een kapitaalsverhoging waarbij een bedrijf nieuw kapitaal  aantrekt, ontstaan nieuwe aandelen.

Niet alle aandelen zijn beursgenoteerd. Integendeel, de grote meerderheid van de aandelen zijn in privé handen. Denk maar aan familiebedrijven, KMO’s en andere holdingstructuren die een groot deel van de economie uitmaken. Over de beursgenoteerde aandelen direct meer.

  • Een aandeel is risicokapitaal.

En risico in de volle betekenis van het woord. Het geld dat je betaalt voor een aandeel, is geen lening. Je krijgt in ruil een deel van het ‘eigen vermogen’ van het bedrijf.

Als het bedrijf winst maakt, dan wordt het aandeel meer waard. Voor deze ‘meerwaarde‘ is een andere partij bereid meer te betalen zeker als de winstvooruitzichten goed zijn. Als het bedrijf niet alle winst gebruikt om zijn activiteiten te financieren, dan kan een deel ervan als ‘dividend‘ naar de aandeelhouder vloeien.

Als het bedrijf verlies maakt, dan wordt het aandeel minder waard. In het ergste geval van faillissement verdwijnt de volledige waarde van het aandeel. Risicokapitaal is dus geen loos begrip.

In deze tijden van startups in veel sectoren hoor je ook soms de term ‘kapitaalvernietiging’ vallen. Niet alle bedrijfsinitiatieven zijn succesvol en iemand – de aandeelhouder dus – betaalt de rekening.

  • Een beursgenoteerd aandeel

Aandelen zowel bestaande als nieuwe worden op de beurs geïntroduceerd om het bedrijf toe te laten zoveel mogelijk nieuw kapitaal aan te trekken. Dat kan verschillende redenen hebben. Expansieplannen, nieuwe producten, internationalisering en ook uitstraling of naambekendheid.

De andere kant van de medaille is natuurlijk dat een beursnotering ook veel rapportering en verplichtingen met zich meebrengt. Het bedrijf leeft en werkt in het ‘publieke oog’ en onder een permanente evaluatie van alle betrokken partijen.

Vrij en dagelijks

Zodra een aandeel op de beurs genoteerd staat, is het vrij overdraagbaar en dagelijks verhandelbaar. Hoe de prijs hier bepaald wordt en welke factoren daarbij spelen, bekijken we later. Laten we voorlopig onthouden dat op de lange termijn de winstvooruitzichten van het bedrijf hierin de belangrijkste rol spelen. Maar ook emoties spelen mee zeker als het beleggen in aandelen gebeurt in de context van onze inleiding.

Maandelijkse aangroei van vermogen

Uit deze blog raden we je aan om de volgende termen mee te nemen voor de serie over aandelen :

Eigendomstitel  –  Risicokapitaal –  Meerwaarde – Dividend

Winstvooruitzichten en prijs van een aandeel op de beurs

Ons doel blijft om je FQ te verhogen door veel gehoorde concepten toch een duidelijke en zo eenvoudig mogelijke uitleg te geven. Soms durft niemand dit nog te vragen omdat het zo algemeen bekend lijkt. Soms is dat niet zo. Daarom geven wij die uitleg want die is een essentieel onderdeel van je beleggingsstrategie.

Meer kennis leidt tot meer rust en tot betere beslissingen.

Bij Cring willen wij dat onze klanten hun beleggingsstrategie volledig begrijpen.

 

Volgende keer : de soorten aandelen

 

 

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943