Heeft u vragen?

Wat moet ik doen in een berenmarkt?

We hadden de keuze voor onze blog. Ofwel meegaan met de waan van de dag ofwel even “academische” afstand nemen van het beleggingsspektakel.

Bij de eerste keuze zitten we in het inflatieverhaal tot en met het fenomeen van de bijna vergeten stagflatie (1). Bovenop komen de gevolgen van de oorlog die veel verstrekkender gevolgen kan hebben dan tot nu toe gedacht. Met de intrestverhogingen in de VS en de aangekondigde verhogingen  in Europa kwam ook weer de schuldencrisis ter sprake. Dit alles overgoten met een hoger dan verwachte inflatie die blijkbaar alles op losse schroeven zet.

Een mens zou voor minder de beleggingsmarkt de rug toekeren ne gaan schuilen. Maar waar en vooral waarom en voor hoe lang?

Academisch afstand nemen

bij Cring zijn we ook maar mensen en laten we ons ook meeslepen in deze opbouw van negatieve boodschappen. Veelal is de reactie van de meeste mensen een ellendige besluiteloosheid en afwachten.

Als het over beleggingen gaat, neemt Cring even afstand van het korte termijn verhaal en gaan we terug naar onze academische basis. Gelukkig hebben we hier de volledige steun van Dimensional die deze academische onderbouw op een behapbare manier aanleveren. We delen die dan ook graag met onze lezers.

Ons uitgangspunt is dat de situatie die we nu meemaken niet exceptioneel is. Dit heeft zich meer voorgedaan. Of althans bijna op dezelfde manier want de geschiedenis herhaalt zich maar is nooit helemaal hetzelfde. We kunnen er wel wat uit leren om even verder terug te kijken dan de korte termijn meestal doet.

Daarom laten we de cijfers spreken om aan te tonen dat de huidige toestand evolueert, voorbijgaat en wijzigt. Hieronder een grafiek over de Amerikaanse beurs sinds het bestaan van cijfers hierover.

Academische regels

 • Wat geldt in een bepaalde vrije aandelenmarkt in de wereld, moet ook gelden in elke andere vrije aandelenmarkt.
 • Wat geldt voor de gekozen index hier zelfs al gaat die over de 500 grootste bedrijven, geldt voor alle bedrijven op alle beurzen. Alleen zullen de cijfers anders zijn maar de tendensen en conclusies niet.
 • De historische terugblik zegt niets over de lengte van de volgende beren- of stierenmarkt. Daarom staat er altijd dat fameuze zinnetje onderaan een grafiek.
 • Een goed gespreide belegger moet in de Amerikaanse markt zitten. Voor hoeveel? De proportie aan Amerikaanse aandelen in zijn aandelenportefeuille moet even groot zijn als het relatieve gewicht van de Amerikaanse aandelenmarkt in de wereldwijde beurskapitalisatie. Dus is deze grafiek voor elke belegger relevant.

Conclusies

 • Stieren- en berenmarkten volgen elkaar op in een volatiel patroon.
 • Er zijn tot nu toe meer stierenmarkten dan berenmarkten.
 • Elke soort markt eindigt op een bepaald moment. De lengte van zo’n markt is niet te voorspellen.
 • De grafiek gebruikt een logaritmische schaal. De positieve  verticale as van de stierenmarkt heeft een schaal van 1000% en die van de berenmarkt kent een maximum van 100%. Boven de horizontale as verschijnen regelmatig percentages van meer dan 100%. Onder die as is het maximum verlies natuurlijk nooit meer dan 100%.

Praktische conclusies

 • Als er nu een berenmarkt aankomt, dan zal die ooit eindigen. De voorlopig langste berenmarkt was 27 maanden lang en dateert van de jaren 1930.
 • De aandelenmarkt is volatiel en herstelt zich soms snel. Zie maart 2020 met zijn V-vormig herstel. Dus is het niet aangewezen om uit de markt te stappen en er te laat in betere maar duurdere tijden terug in te stappen.
 • Blijven zitten is de boodschap. Ook voor de belegger die recent in de markt is gestapt en die slechts negatieve cijfers te zien heeft gekregen. Geduld en discipline zijn blijvende deugden.

Meer weten over de academische onderbouw van de Cringfilosofie? Ook daar kunnen we een hele academische bibliotheek leveren aan de geïnteresseerde belegger.
Moet je die lezen om bij Cring te beleggen? Neen. Wij begeleiden je zodat je voldoende basiskennis hebt over het academische verhaal om met een gerust gemoed te beleggen.

(1) stagflatie = (een combinatie van stagnatie en inflatie) is een situatie waarin de inflatie hoog is, de economische groei vertraagt, en de werkloosheid steeds hoog blijft.

Tot later.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943