Heeft u vragen?

Zestigers, klaar voor hun langste vakanties ooit, zo pak je dat aan !

Op pensioen gaan is een kruispunt met vele verdiepen.

 

In mijn blog van 14 dagen geleden haalde ik dat al aan.  Er is het mentale, het financiële en het organisatorische.   Omtrent de laatste twee aspecten vertelt deze blog u alvast meer.

 

Voor zestigers wordt die bijzonder levensfase alsmaar realistischer. Lekker lange vakanties doorheen het jaar, citytrips, plezante tijd met kleinkinderen, het komt allemaal op je af. Maar hoe heb je dat gefinancierd?

Voor een aantal onder hen begint vanaf de opstap in Tram6 het serieuze denkwerk over het financiële vraagstuk.  Laat het duidelijk zijn dat je rijkelijk laat bent als je dan nog van nul moet beginnen!

 

Vele zestigers hebben naar onze ervaring, vooral een onoverzichtelijke verzameling aan spaar- en beleggingsinstrumenten vergaard. Het zijn verzamelaars en niet echt beleggers. Maar het is eigenlijk niet hun fout, een groot deel van de financiële industrie is daar immers op gericht.  Wij stellen zestigers voor om gebruik te maken van elegantere, overzichtelijke én performante oplossingen.  Ter illustratie, zie onderstaande kunstwerkje.

 

Puur artistiek vindt u de tekening links misschien interessanter en frisser, maar als het over uw financieel overzicht gaat, staat u best aan de rechter zijde. 🙂

 

In de afgelopen veertien dagen hadden Lieven en ik enkele videogesprekken met nieuwe prospecten op tram6.  Ze zijn via aanbeveling bij ons komen aankloppen voor een verkennend gesprek.  Telkens waren ze naar ons doorverwezen door hun vrienden met wie ik al meer dan 20 jaar succesvol timmer aan hun weg naar financiële onafhankelijkheid.

Vrienden die onder elkaar ervaringen uitwisselen over financiën én de aanpak van hun financiële coach, het gebeurt veel te weinig. Er heerst vaak een groot taboe over geld & financiën, zelfs in familiekring, laat staan in een vriendenkring.

Tijdens die videogesprekken van de afgelopen week hebben we mensen een heus beleggingsbeleid helpen uitstippelen.  Beide koppels spreken hun warme waardering uit bij de ervaring van de afgelopen weken.  Zelfs al was het via videogesprekken, ze vonden het een super waardevolle oefening.  Voor ons was de voornaamste opsteker dan beide partners de hele tijd 100% betrokken bleven.

 

We kunnen het enthousiasme voelen doorheen het computerscherm. Hoe komt dat ?

Cring zet de schijnwerpers op uw gehele financiële situatie.  We verkrijgen ook echt een beeld van hoe de partners de komende jaren/decennia graag willen invullen. Daarna halen we onze RX machine erbij om te meten hoe de huidige verzameling van beleggingsproducten hen daarbij kunnen helpen of eerder tegenwerken.

 

Onderstaande figuur heb ik in enkele blogs van 2020 al eens opgevoerd.  Ze is toepasselijk en een heuse leidraad voor eender welke leeftijdsgroep.   Voor zestigers zijn er geen excuses meer, die moéten écht helemaal bovenaan in de piramide zitten.  Hun waarden en wensen, hun toekomstig uitgavenpatroon, hun financieel plan moet hun financiën tot de orde roepen en hun geld moet voor hen aan het werk zijn.

 

 

Risicoprofielbepaling,  duidelijke voorlichting en beide partners enthousiasmeren voor het pad dat voor hen ligt is voor ons essentieel.   We besteden daaraan veel tijd en aandacht.  Onze eerste twee videogesprekken, zoals hierboven beschreven, zijn achter de rug maar er is nog geen financieel product ‘verkocht’.  Beide koppels vinden dit ‘ongewoon’. Toegegeven, de grootbanken, zelfs de ‘private bankers’, nemen zich niet die tijd, ze krijgen die ook niet van hun management de nadruk ligt op verkoop, niet op het behartigen van klantenbelangen.

We zetten nu de hele verzameling van producten van onze cliënten-in-spé in onze RX-machine en zullen aan de hand daarvan en hun risicoprofiel voor hen aan de slag gaan.  Onze risicoprofielbepaling wordt ervaren als een interessante reis doorheen de financiële wereld.  Een confrontatie met hun eigen kennis en hun ervaringen met de wereld van financiën.  Ze leren ook hun gedrag uit het verleden beoordelen en zien gemaakte fouten in.  Hiermee willen we de zestiger helpen om geen dure fouten voor een zoveelste keer te gaan maken.  De tijd van ‘eens proberen’ ligt immers geheel achter hen.  Er moet nu een op hun maat gemaakt beleggingsbeleid worden uitgestippeld én uitgevoerd.

Pensionering komt immers neer op lifestyle-keuzes en bijhorende uitgaven.   Het was eigenlijk al lang tijd om een plan te hebben, maar nu is wel je laatste kans om dat beter inzicht en dat beter leven vorm te geven.

 

Aan al onze cliënten en lezers van deze blog, u mag altijd vrienden en familie naar ons doorverwijzen. Een eerste videogesprek laat hen toe ons te leren kennen en wij zullen na dat gesprek ook aangeven of wij een meerwaarde voor u kunnen creëren of niet.  U eventueel doorverwijzen naar andere adviseurs zullen we zeker doen als wij denken niet voldoende waarde te kunnen toevoegen aan uw leven.

 

Ik ben blij u over veertien dagen te mogen vertellen over mijn gesprekken met zeventigers, vandaag de dag een dynamischere groep dan u zou vermoeden met hun eigen vragen en bekommernissen.  Graag tot over veertien dagen.

 

Jos Drees

Bestuurder-Mede-oprichter Cring

jos@cring.be    of  jos@dreeslifeservices.be

mobiel : 0495 18 28 99

 

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943