Heeft u vragen?

Zijn obligaties nog een echte belegging?

Soms krijgen we de vraag of het nog wel nuttig is om in obligaties te beleggen. Want zij geven als reden aan dat de koersen van hun obligatiefondsen niet denderend zijn. Ofwel net niet gelijk aan nul waren ofwel negatief en vooral de laatste maanden sterk negatief. Zij voegen er aan toe dat de hogere inflatie zeker niet door de obligatiekoersen wordt gecompenseerd en dus denken ze dat ze er moeten uitstappen. Als Cring dan aanvoert dat elk beleggingsprofiel bij ons een component obligaties bevat, dan vraagt dit zeker wat uitleg waarom we dit doen.

Waarom in obligaties beleggen?

Over de reden had ik het al in eerdere blogs. Zie onder andere Rendement ook op obligaties. Vooral hun dempende effect op het algemene risico in de beleggingsfilosofie geeft ons duidelijke redenen waarom obligaties in elk risicoprofiel thuishoren.

Waarom zou ik nog in obligaties beleggen als we zien dat de aandelen het echte rendement aanbrengen?

Hier zijn de meeste beleggers een beetje kortzichtig. Het klopt dat de laatste jaren kwaliteitsobligaties niet zoveel rendement hebben gegeven. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de politiek van de centrale banken na de kredietcrisis van 2008 en de moeilijke jaren in de overheidsfinanciën na 2013. Als je op iets langere termijn kijkt, is het beeld van rendement bij obligaties niet zo vlak of negatief als ons gevoel op korte termijn. Hieronder de evolutie van twee indexen die regelmatig gebruikt worden om obligatiefondsen die op een maximale termijn van 5 jaar beleggen, mee te vergelijken. Kijk vooral naar het afgevlakte verloop van de twee curves na 2014. Vooral bij de ‘groene’ index die naar de overheidsobligaties kijkt, is het vlakke patroon met de nulrente af te lezen.

 

De situatie die we nu meemaken is zeker niet de meest voorkomende over de laatste twintig jaar. Door sterke externe factoren zoals de oorlog in Oekraïne en de fikse inflatieopstoot moesten de overheden hun politiek op erg korte termijn wijzigen. Hierdoor kwam er een breuk in de politiek van de centrale banken met sterk stijgende intrestvoeten als gevolg. Ineens krijg je dan ook de roep dat obligaties weer interessant zijn om in te beleggen. Zelfs de particuliere belegger zou de weg teruggevonden hebben.

De Cringfilosofie over obligaties

Onze beleggingsprofielen bestaan altijd uit een deel obligaties en een deel aandelen. De verdeling van de componenten hangt af van het risicoprofiel van de klant. In het beheer van dit profiel is het de bedoeling deze verdeling op lange termijn in stand te houden. Dit verhoogt de kans op een hoger rendement voor de beleggende klant.

Om beter te analyseren wat er effectief in de obligatiefondsen binnen het profiel gebeurt, gaan we nu dieper in op de manier waarop deze fondsen zijn opgebouwd. Natuurlijk zijn ze gebaseerd op de bronnen van rendement. Bij de kwaliteit van de emittent zitten we alleen in de hoogste ratings. Bij de looptijd zitten we met deze fondsen aan de korte kant met een looptijd die niet langer dan vijf jaar kan zijn.  Gemiddeld is hij zelfs korter.

Door de looptijd zo kort mogelijk te houden, heb je ook sneller en tegen de juiste prijs toegang tot nieuwe obligaties die tegen de huidige verhoogde voorwaarden te koop zijn.

Bij obligaties met veel hogere looptijden heb je dan wel een hoger rendement op langere termijn maar ook meer kans op verlies bij een ‘verplichte’ of tactische tussentijdse verkoop.

Ondanks de relatief zware klap die de obligatiefondsen van allerlei types kregen door de bruuske opstoot van de inflatie en hogere lange termijn interestvoeten, blijven we bij Cring vasthouden aan obligaties om profielen te bouwen.

Kan en moet je zelf obligaties kopen? 

Uit het bovenstaande blijkt voor de goede verstaander dat hij er zelf best niet aan begint. Obligaties zijn een even complex beleggingsactief als aandelen. Daarom gebruikt men steeds meer een systematische aanpak in het beleggen in obligaties. Dit in de plaats van het zoeken naar ‘verkeerd’ geprijsde obligaties of het timen van de markt. Dat was tot nu toe de meest gebruikte strategie.

De academische aanpak heeft veel minder adepten dan de klassieke pick and choose-techniek. Nochtans bestaat de academische manier van beleggen in obligaties al langer. Alleen heeft ze in de obligatiewereld nog niet zoveel opgang gemaakt als bij de aandelenmarkt. Dat is eigenaardig want de obligatiemarkt is trouwens groter dan de aandelenmarkt. Hieronder een overzicht van die wereldmarkt.

In onze volgende blogs geven we je een inzicht in hoe de academici deze markt aanpakken op een systematische manier. Daarvoor hebben we eerst wat uitleg over technische basisconcepten nodig.  Met Cring als gids zowel in het verhogen van je FQ als in het begeleiden in het beleggingsproces, mag dit je zeker niet afschrikken.

Ons objectief blijft om je als belegger een inzicht te geven in het proces maar je tegelijkertijd als belegger ook een gerust gevoel over de invulling van je eigen risicoprofiel.

Tot later.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943